Spraino – den danske opfindelse mod sportsskader

Tidligere på året annoncerede Aalborg Universitet (AAU), at de sammen med DTU og Hvidovre Hospital har opfundet Spraino, som skal hjælpe mod sportsskader i anklen.

Ifølge information fra Aalborg Universitet er vridskader og forstuvninger i anklen blandt de mest udbredte sportsskader i hele verden. Fx har der været talrige historier om, at den danske tennis-darling Caroline Wozniacki har måtte trække sig fra turneringer på grund af anklen. Allerede tilbage i 2010 måtte Wozniacki trække sig fra kvartfinalen i Polsat Warsaw Open pga. problemer med anklen. I 2016 var Wozniacki ude flere måneder pga. en ankelskade, og i begyndelsen af 2018 døjede Miss Sunshine også med smerter i anklen efter Australian Open.

Faktisk er ankelskader et generelt problem i Danmark, hvor flere end 40.000 hvert år besøger hospitalet i forbindelse med, at de har forstuvet ledbåndet i anklen. Mange af skaderne er tilbagevendende, da ens ledbånd bliver svagere hver gang, de har været udsat for overbelastning. Derfor var der mangel på en løsning som Spraino, som forskere fra AAU, DTU og Hvidovre Hospital altså står bag.

Men Spraino er ikke kun populært på grund af, at det er en løsning til det udbredte problem. Spraino er mest af alt populært, fordi produktet er skabt i tæt samarbejde med danske sportsudøvere. Spraino er skabt i samarbejde med mere end 500 mænd og kvinder fra Badminton Danmark, Danmarks Basketball Forbund og Dansk Håndbold Forbund. Atleterne tester Sprainos Smart Strip sportstape under såvel træning som kamp, og resultaterne er med til at give en ide om, hvor mange reelle sportsskader, Spraino hjælper med at forebygge.

Håndbold er også en sport, som er hårdt ramt af ankelskader. Derfor bliver Spraino testet meget i den danske håndboldverden. Blandt andet udtalte Nordsjælland Håndbolds fysioterapeut, Marlene Søby Vestergaard, i maj 2018, at de begyndte med at teste Spraino i starten af sæsonen 2017-18, og at de ikke havde været udsat for ankelskader i hele sæsonen.

Den tidligere Nordsjælland Håndbold spiller Oliver Roepstorff, som i dag spiller hos AJAX København, udtalte også, at han tidligere døjede med mange soloulykker op til tre-fire gange på et år, hvor han vred om på anklen. Men han kom ikke ud for flere soloulykker, efter at han begyndte med at bruge Spraino. Roepstorff fortalte også, at man ikke mærker til Spraino-tilføjelsen i skoen, og at der ikke er nogle umiddelbare ulemper ved produktet.

Derfor kan det måske passe, at Spraino har 100 procent succes med at forebygge vridskader, som det har det vist i laboratorieforsøgene samt den første sæson med Spraino hos Nordsjælland Håndbold.

Spraino er en patenteret smart grip-effekt løsning til sportssko. Spraino er sportstape af specialdesignet Teflon (PTFE). PTFE er kendt som det materiale, der har den lavest kendte gnidningsmodstand. Dermed risikerer dine sko ikke at blive “hængende” i gulvet, hvis du lander forkert og dermed forebygger Spraino mange vridskader.

Sportstapet er designet til mange forskellige sportssko. Derfor har Spraino mange forskellige perforeringer, som gør, at produktet passer til et stort udvalg af sportssko. Spraino er designet til at passe til skoens bevægelighed og sålens design, og perforeringerne sikrer også, at produktet holder længe samt klæber sig på bedste vis til skoen. Lige nu findes Spraino kun i sort, men folkene bag produktet arbejder også på at designe en hvid version.