Sådan påvirker skader en kamp

Der bliver helt stille på et stadion, når en spiller kommer slemt afsted i en kamp. Et af de store spørgsmål er, om han/hun er skadet, og om det vil påvirke resultatet og dermed odds på kommende kampe.

For nylig blev en af verdens bedste fodboldspillere skadet i en La Liga kamp. Der er tale om Lionel Messi, som er den store stjerne hos FC Barcelona i Spanien, som forventes at sidde ude i op til en måned. Det får hurtigt fans til at frygte det værste for sportsresultaterne, mens andre er blevet ekstra opmærksomme på, om fx Unibet Odds har ændret sig i kølvandet på skaden.

Men ifølge den danske fanside af klubben Barcelona fc, så er der ingen grund til at frygte, at det påvirker de sportslige resultater. Fansiden har udarbejdet en statistik, som viser, at den spanske klub har spillet 61 kampe uden den argentinske stjerne siden 2010-11 sæsonen, og at det blot er blevet til seks uafgjorte kampe samt seks nederlag i det regi. Dette kan blandt andet skyldes, at andre Barca fodboldspillere ser deres snit til at skinne, når Messi ikke er på banen. Derfor vil odds på sejr nok ikke blive tydeligt påvirket af en manglende Messi, men odds på, hvem der scorer mål i kampen, vil højst sandsynligt blive påvirket.

Forhåbentligt vil der være færre skader i fremtiden. Undersøgelser fra et samarbejde mellem Sahlgrenska Akademi, som er en del af det svenske universitet Göteborg Universitet, og det internationale fodboldforbund FIFA, viser, at mandlige fodboldspillere har større chance for at blive skadet, når deres hold er foran i kampen. Risikoen opstår især lige efter et mål, samt når der er blevet uddelt røde eller gule kort. Disse undersøgelser skal ifølge FIFA være med til at forebygge de mange skader i fodbold.

En af forskerne bag undersøgelsen, Jaakko Ryynänen, begrunder resultaterne med, at den større risiko for skader blandt det førende hold kan skyldes, at det tabende hold bliver mere aggressivt i sit spil, når de er bagud.

I forbindelse med gule og røde kort skyldes den øgede risiko ikke kun, at gule og røde kort netop gives i forbindelse med farligt spil. Ifølge undersøgelserne fører et øget antal pauser i en fodboldkamp også til skader, og det kan ifølge Ryynänen muligvis skyldes, at spillerne mister koncentrationen. Måske kan undersøgelsen hjælpe fodboldtrænere med at genkende mønstret med skadesfrekvenser og dermed tage forebyggende beslutninger, så de ikke skal undvære deres fodboldspillere i kampe på grund af skader.

Mens der skal meget til, at et helt fodboldhold på 11 mand bliver påvirket af, at en enkelt sportsmand er fraværende fra banen, så påvirker skader tydeligvis individuelle sportsgrene. I sportsgrene som tennis påvirker tennisspillernes fysiske tilstand odds og dine chancer for at vinde på dit væddemål. Sidste år døjede Caroline Wozniacki fx længe med en ankelskade, men hun spillede alligevel. I sådanne tilfælde kan det være en god ide at spille på, at spilleren taber, hvis han/hun døjer med en skade.

Netop med tennis er det vigtigt at tjekke bookmakernes regler for tennis, hvor spillere ofte kan trække sig. Hos nogle bookmakere er dit væddemål gyldigt, hvis blot der bliver spillet et enkelt sæt i den pågældende tenniskamp, mens andre bookmakere annullerer dit væddemål, hvis en spiller trækker sig pga. en skade eller sygdom.